Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Toxin

2009.03.04

Botulinum toxin

A botulinum toxin (röviden botox vagy BTX) a Clostridium botulinum anaerob baktérium által termelt exotoxin, amely az idegrendszerben az ingerület-áttevődést zavarja meg, és így súlyos zavarokat, a mozgatórendszerben görcsöket okoz, amely a légzőizmok bénulása miatt gyorsan halálhoz vezet.

Ez a toxin a ma ismert egyik leghatásosabb méreganyag, csupán 30 pikogramm testsúlykilogrammonként már halált okoz.

A botulizmust - a toxin által okozott állapot - leggyakrabban nem megfelelően tartósított élelmiszerek okozzák, amelyek anaerob módon, tehát levegőtől elzárva tartandók. Ilyenek például a hús- és gyümölcskonzervek.

A neurológiában a botulinum toxin egy engedélyezett gyógyszer, különböző mozgászavarokban használják kis dózisban, helyileg alkalmazva. Hírhedt a szépségipar nagyarányú botox-felhasználása, melynek magyarázata, hogy az arcbőrbe fecskendezve a botox megbénítja a mimikai izmokat, és így azok képtelenek lesznek ráncok kialakítására. A hatás csupán időleges, a toxin lebomlásával az izmok újra képesek működni. Hosszan tartó vagy többszöri kezelés hatására azonban az izmok visszafordíthatatlanul sorvadnak, így a páciensnek jellegzetes kifejezéstelen, megkövült arckifejezést kölcsönözve. Mindamellett manapság ránctalanításra sokkal inkább a hialuronsav az elterjedt.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.